L’any passat vam entrevistar a l’artista visual Sandra Torralba, i aquest cop te’n tornem a parlar per la lluita que té contra Instagram i que compartim al 100%. Instagram és una empresa privada i pot posar les normes que li dona la gana, i contra això no hi ha res a fer… però això no vol dir que els seus usuaris no tinguem dret a protestar quan hi ha normes que, directament, són masclistes i sense sentit. Tornem a parlar de mugrons. Bé… mugrons de dones, perquè sembla que els dels homes no són ofensius. I és que no té cap sentit, per això fa temps en vam parlar a l’entrada #FreeTheNipple.
Exposició
Des del 24 de Juliol, a la botiga eròtica de amantis a Las Rozas (Carrer Bruselas, 26A) pots trobar les l’exposició “Estimat Instagram” on Sandra mostra de forma molt irònica la incoherència i injustícia d’aquesta norma d’Instagram. L’esdeveniment és gratuït i obert a tot el públic. L’exposició es podrà visitar tot l’estiu i viatjarà els propers mesos de tardor a altres botigues de ‘amantis’ a Madrid, València o Barcelona.
L’exposició està formada per fotografies de la pròpia Sandra Torralba i també imatges de les seves seguidores i seguidors, que han enviat centenars de vídeos i fotos dels seus mugrons per protestar contra la censura d’Instagram. De fet, l’artista ha estat censurada en diverses ocasions a aquesta xarxa social. “La censura a les xarxes socials deixa fora la meitat de la meva feina”, explica, encara que l’objectiu de l’exposició va més enllà d’això: “Aquesta lluita no és per a que es vegin o no els meus mugrons, sinó pel què significa que no pugui mostrar-los”, assegura la fotògrafa.
Torralba busca que el públic qüestioni la política de censura cap al mugró femení a Instagram i les seves polèmiques implicacions. Per exemple, les normes comunitàries d’aquesta xarxa no permeten “fotos de mugrons femenins”, però “sí que es permeten fotos de cicatrius de mastectomies i de lactància materna”. És a dir, poden mostrar-se només mugrons que estiguin complint estrictament la seva funció fisiològica (alletar) o que hagin estat extirpats (que no hi siguin). “Es tracta el mugró femení de manera diferent i no se li apliquen les mateixes normes que al masculí”, assegura la fotògrafa, que qüestiona ,a més, què es considera un mugró femení. “Què fem amb el mugró d’una dona trans ? I amb el d’un home transvestit? I amb el d’una persona no binària? Quan no quadren les categories, aquests límits són tan qüestionables com antitètics”, remarca Torralba.
Més enllà de l’expo
En la mateixa línia, han sortit altres exposicions com: l’art oprimit és femení. O projectes com Censura d’autore. Però si he d’afegir alguna cosa, és un recordatori al fet que la censura no s’acaba a Instagram. Facebook (mateixa empresa que instagram) i la majoria de les xarxes socials dominants, exerceixen censura masclista i retrògrada. Està a les nostres mans aconseguir un canvi? Tu què n’opines?
Es el director de erotic.cat. Su tarea principal es coordinar, marcar la línea editorial y velar por que todo funcione correctamente. Licenciado en comunicación audiovisual, especializado en diseño, fotografía y marketing. Siempre está abierto a nuevas propuestas, escríbele si quieres participar en este proyecto.
Deixa un comentari